Wat is oranje wijn?

Oranje zijn nog niet zulke bekende wijnen en kunnen gedronken worden tijdens het diner of een borrel. Het smaakprofiel is complex. De meeste oranje wijnen zijn fruitig van smaak, maar kunnen ze ook wat droger zijn. Een oranje wijn kan  gecombineerd worden met een diner met vleesgerechten, maar dus ook tijdens de borrel in combinatie met een kaasplank. In dit artikel zal uitgelegd worden van welke druifsoorten oranje wijnen worden gemaakt. Vervolgens gaan we het hebben over dessert wijnen.

Oranje wijn classificatie

Oranje wijnen kunnen worden opgedeeld in verschillende groepen op basis van hoe de wijn gemaakt wordt. Oranje wijn wordt gemaakt van onder andere de druifsoorten: Khikhvi, Kisi en Rkatsiteli . Deze worden onder andere gekweekt in oost Europese landen zoals Armenië. Oranje wijn wordt gemaakt in zowel Europese stijl volgens zoals traditionele Kakheti. Meestal vind dit plaats in Armenië of Georgië . Tegenwoordig worden oranje wijnen ook steeds vaker gemaakt in west Europa. De wijn bevat smaken als appel, abrikoos of peer. De wijnen vinden steeds meer hun weg op de West Europese markt.

Dessertwijn classificatie

Naast oranje wijn zijn er ook dessertwijnen worden weer opgedeeld in verschillende groepen op basis van hoe de wijn gemaakt wordt: ijswijn, edelzoete wijn en versterkte wijn. Bij ijswijn laten de boeren de druiven hangen tot het vriest. De druiven worden dan geoogst en geperst als het vriest. Al het water in de druiven is dan bevroren door de temperatuur. Alleen het zoete van de druif is niet bevroren en wordt uit de druiven gehaald. Door deze bijzondere manier van produceren, zijn de ijswijnen duur.

Edelzoete wijn wordt gemaakt door een bijzonder rottingsproces. Tijdens dit proces in het najaar wordt de schil van de druif doorlaatbaar voor water. Hierdoor blijft alleen het zoete deel over van de druif. Om een glas van deze wijn te maken, zijn veel druiven nodig en hierdoor is de prijs van deze wijn hoog. Bij versterkte dessertwijn wordt het gistingsproces eerder beëindigd. Dit kan op twee manieren gebeuren. De eerste manier is door de gistcellen uit de wijn te filteren. De tweede optie is om alcohol toe te voegen tijdens de vergisting. Beide manieren zorgen ervoor dat alleen het zoete deel van de druif overblijft.

Dessertwijn soorten

Sherry is een bekende dessertwijn uit Spanje. Het wordt gemaakt van de palomino druif en op een bijzondere en tijdsintensieve manier geproduceerd. Er zijn veel soorten sherry wijnen zoals de oloroso, fino, vintage sherry en amontillado.

De passito is een Italiaanse wijn die gemaakt wordt door druiven te drogen. Het water wordt hiermee uit de druif gehaald en alleen de suikers blijven over. Een veel gebruikte druif voor de passito is de moscatodruif.

Vin Santo is een Toscaanse wijn gemaakt van de gedroogde trebbiano druiven. De wijn kan variëren van droog tot zoet.

De Moscato d’Asti is een wijn uit Italië en wordt gemaakt van moscato druiven. De druiven worden nadat ze zijn geplukt meteen geperst. Dit wordt vervolgens gegist en wanneer de gisting klaar is, wordt de wijn koel gehouden om de gisting te stoppen. De overige gistcellen die nog in de wijn zitten, worden met behulp van filtering eruit gehaald.

Oranje wijn bestellen

Mocht je het lastig vinden om oranje wijn in fysieke supermarkten of slijterijen te vinden. Dan kan het een mogelijkheid zijn om oranje wijn online te bestellen. Online zijn er tegenwoordig steeds meer wijnhandelaren te vinden die tegen goede tarieven oranje wijn kunnen bezorgen. Ook voor consumenten wordt dit steeds laagdrempeliger vanwege lage bezorgkosten. Dit geldt dus ook voor kleine aantallen.

Wat is oranje wijn?
Schuiven naar boven