Waarom drinken mensen zoveel koffie?

Over de hele wereld is koffie ontzettend populair. Veel mensen beginnen hun dag met een kopje koffie of drinken een kopje koffie tijdens hun pauze. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten koffie te vinden zoals een ijskoffie of een cappuccino. De standaard zwarte koffie is nu niet meer de enige koffiesoort die je kan bestellen op een terras. Dagelijks gaan er flink wat kopjes koffie doorheen. Maar waarom drinken mensen zoveel koffie? En wat is koffie nou eigenlijk?

Wat is koffie en waarom drinken mensen koffie?

Zoals de naam al een beetje zegt is koffie gemaakt van koffiebonen. Deze koffiebonen worden gecombineerd met water, waaruit koffie ontstaat. Voordat deze koffiebonen gemengd kunnen worden met water moet er een hoop gebeuren met de bonen. De smaak van de koffie kan je bepalen aan de hand van de hoeveelheid water die je gebruikt en de manier hoe de bonen zijn verwerkt. Hierdoor ontstaan er meerdere soorten koffie die kunnen verschillen in sterkte. De ene persoon houdt bijvoorbeeld van hele sterke koffie en de nader van minder sterke koffie. Deze koffie kan dan ook nog gemengd worden met melk of suiker om het helemaal naar eigen smaak te krijgen. 

Het verwerken van de koffiebonen

Om te beginnen met het maken van Fortune Coffee heb je allereerst koffiebonen nodig. Deze koffiebonen moeten worden geplukt. Daarna worden de bonen gedroogd en gebrand. Dit wordt gedaan om extra veel smaak te behouden. Nadat de bonen zijn gedroogd en gebrand worden ze vermalen. Deze vermalen koffiebonen worden gebruikt in een koffiemachine. De koffie is vaak in verschillende soorten verkrijgbaar, zo heb je instant koffie, gemalen koffie, losse bonen en nog veel meer varianten. 

Waar komt koffie vandaan?

De koffiebonen komen oorspronkelijk uit Ethiopië, de plant waar de koffiebonen aan groeien wordt de koffieplant Coffea Arabica genoemd. De koffiebonen zijn eigenlijk de zaadjes die te vinden zijn in de bessen van de koffieplant, eigenlijk zijn het dus pitten. Koffie is wordt al heel erg lang gedronken gedacht wordt dat het al rond 1300 is ontdekt. Door de VOC is koffie ook naar Nederland gebracht. Vanuit daar zijn er veel meer soort koffie gekomen, zo heb je nu de Espresso, Lungo, Cortado, Galao Latte en nog veel meer. Het is zo leuk aan koffie dat iedereen zijn of haar eigen favoriet heeft.

De verschillende zetmethodes van koffie

Naast dat er verschillende soorten koffie zijn, bestaan er ook meerdere methodes om koffie te zetten. Een bekende soort is bijvoorbeeld de filterkoffie. Hierbij werd het water opgewarmd en werd de gemalen koffie door een filter gegoten. De koffie werd verzameld in een pot en vanuit daar kon de koffie worden geschonken in de kopjes.

Waarom drinken mensen zoveel koffie?
Schuiven naar boven