Koffiemachine voor thuis, zijn deze geschikt voor een klein restaurant?

Regelmatig krijgen wij van baristaworden.nl de vraag van ondernemers of een koffiemachine voor thuis geschikt is voor een klein restaurant. Ondernemers van kleinschalige restaurants waar slechts een aantal bakjes per dag worden geserveerd kunnen zich niet altijd de kosten voor een professionele espresso apparaat veroorloven. Een koffiemachine voor thuis is een stuk goedkoper; de vraag is of deze machines voldoende capaciteit hebben voor een restaurant?

Verschillende typen koffiezetapparaten

Bij de keuze voor een koffieapparaat voor thuisgebruik heb je keuze uit:

  • Filter-koffiezetapparaten
  • Volautomatische koffiemachines
  • Nespresso apparaten
  • Pistonmachines

Filter-koffiezetapparaten

Filter-koffiezetapparaten worden veel gebruikt bij sportverenigingen. Een filter-koffiezetapparaat voor de horeca beschikken over een veel grotere capaciteit dan filtermachines voor thuis. Een filter-koffiezetapparaat is de voordeligste oplossing en geschikt voor momenten wanneer je veel koffie in een korte tijd wilt zetten. Een nadeel van filter-koffiezetapparaten is dat je geen versgemalen koffie kunt zetten of een cappuccino kunt serveren. 

Volautomatische koffiemachines

Bij een volautomatische koffiemachine zet je koffie met een druk op de knop. Deze machines zijn vooral bedoelt wanneer je een aantal kopjes per dag zet. Dit maakt ze wat minder geschikt voor de horeca. Wil je toch graag van het gemak van een volautomaat genieten dan kun je de duurdere modellen van Jura overwegen.

Nespresso apparaten

Nespresso koffiemachines zijn bedoeld voor thuis. Deze machines zijn niet in staat om veel koffie in een korte tijd te zetten. Dit is de reden dat ik een Nespresso apparaat eerdere aanraad voor thuisgebruik en dus niet voor de horeca.

Pistonmachines

Pistonmachines voor meer dan 500 euro kunnen geschikt zijn voor een restaurant als je niet teveel koffie op een dag zet. Wel raad ik aan om voor een pistonmachine met een dubbele thermoblock te kiezen. Zo hoef je na het zetten van een espresso niet te wachten en kun je ondertussen al beginnen met het opschuimen van de melk. Een pistonmachine is eigenlijk een kleinere versie van een professionele espressomachine. Je zult dus wel even moeten oefenen voordat je begrijpt hoe alles werkt.

Conclusies

Persoonlijk raad ik aan om alleen voor een pistonmachine of een professionele espressomachine te kiezen wanneer je bereidt bent om te oefenen en te leren hoe de machine werkt. Heb je hier geen trek in of weet je bij voorbaat al dat je niet gaat oefenen; dan raad ik een filter-koffiezetapparaat aan. Beter geen cappuccino of latte macchiato serveren dan een slechte cappuccino serveren. Dit is mijn mening, maar daar mag iedereen natuurlijk anders over denken.

Koffiemachine voor thuis, zijn deze geschikt voor een klein restaurant?
Schuiven naar boven