Als jij ervan houdt om mensen op bezoek te vragen, om lekker te koken en gezellig bij elkaar te zijn, dan hoort daar ook een goede port bij. Niet iedereen denkt direct aan portwijn en loopt deze sectie misschien voorbij omdat ze er geen verstand van hebben. Maar eigenlijk is dat erg jammer, want een goede portwijn hoort thuis bij elk diner. Het is ideaal als aperitief, bijvoorbeeld met wat fruit, zoals meloen. Maar ook bij een kaasplank past een goede portwijn perfect, bij een chocolade toetje of een tarte tatin. Het is dus tijd om meer te weten te komen over port en jouw dineravonden op die manier nog specialer te maken. De informatie hier komt je dan vast goed van pas.
Wat is port precies?
Het grote voordeel van portwijn is dat het een zeer specialistische wijn is die alleen in Portugal gemaakt mag worden. Dat betekent dat de keuze aanzienlijk kleiner is dan wanneer je gewone wijn aanschaft en dat maakt het makkelijker. Een belangrijke eigenschap van port is dus de herkomst. De druiven die gebruikt worden komen uit de wijngaarden van de Dourovallei die als terrassen zijn opgesteld. Dit is ook een grote toeristische trekpleister. Een ander belangrijk kenmerk van portwijn is dat het sterker is dan gewone wijn. Het alcoholgehalte ligt tussen 18% en 20%. De smaak is zoeter. Er zijn verschillende soorten port (hierover later meer), waaronder wit, rood en rosé.
Zo wordt portwijn gemaakt
Portwijn begint net als gewone wijn met druivensap dat in grote vaten wordt opgeslagen. Standard wijn gaat dan gisten en wordt net zo lang bewaard tot het de juiste sterkte heeft ontwikkeld. Bij portwijn wordt het gistingsproces onderbroken door brandewijn toe te voegen aan de vaten. Vanaf dat moment stopt de vergisting. Omdat dat vroeger is dan bij gewone wijn blijven er meer suikers achter en dat verklaart de zoete smaak. De brandewijn zorgt voor een hoger alcoholpercentage in port. Sommige portsoorten zijn al na een paar jaar klaar voor de verkoop terwijl anderen soms wel twintig jaar in de fles rijpen en dan een zeer exclusief drankje geworden zijn.
Verschillende soorten portwijn
Zoals al even aangegeven zijn er verschillende soorten port, maar er zijn dan enkele punten om op te letten. Witte portwijn wordt gemaakt van witte druiven en rosé portwijn is pas recent ontwikkeld. Het moest als populair vakantie drankje gaan fungeren en portwijn aantrekkelijker maken voor jongeren. Als je gewoon rode portwijn wilt aanschaffen, dan heb je de volgende opties.
- Ruby portwijn is de standaard en goedkoopste optie. De smaak is zoet en fruitig en de kleur is dieprood.
- Tawny port heeft drie tot zeven jaar in houten vaten kunnen rijpen. Deze is lichter van kleur, duurder, exclusiever en heeft een karamelachtige smaak.
- Vintage portwijn wordt tien tot twintig jaar bewaard voor dat het zich zo mag noemen. Dit is de meest exclusieve optie en vaak ook de lekkerste.
- Colheita portwijn wordt gemaakt van druiven uit één oogstjaar, vooral als deze bijzonder goed was.