Buikspek op de Big Green Egg, hoe doe je dat het best?

Heel veel mensen zijn fan van lekker buikspek. Dat hoeft ook zeker niet te verbazen, integendeel. Voor dit lekker malse vlees geldt dat ze over een smaak beschikt die bij velen het water in de mond doet komen. Eén van de belangrijkste voordelen waar je bij deze vleessoort op kan rekenen heeft te maken met het feit dat ze op heel wat verschillende manieren kan worden bereid. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om daarvoor gebruik te maken van de zogenaamde Big Green Egg. Is dat ook wat jij van plan bent? Dan dien je zeker en vast verder te blijven lezen!

Een eerste kennismaking met buikspek 

Laat ons in eerste instantie even kennismaken met wat buikspek nu precies is en wat nu bovendien de belangrijkste eigenschappen zijn die eraan verbonden zijn. Voor dit type ingrediënt geldt dat ze niet alleen lekker, maar bovendien ook ontzettend smaakvol is. Daarnaast staat ze er uiteraard om bekend zeer eenvoudig op de Big Green Egg bereid te kunnen worden. Eigenlijk gaat het bij dit stukje vlees om niets meer of minder dan een niet gesneden variant van de geliefde speklapjes. Toch moet het stiekem gezegd dat dit stukje vlees op verschillende vlakken heel wat beter is. 

De keuze van veel mensen gaat in de praktijk uit naar het eten van buikspek omwille van het feit dat ze nog smaakvoller is. Daarnaast bestaan er verschillende slow-cooking recepten voor die het mogelijk maken om je buikspek op een uitstekende manier langzaam te kunnen garen. Sowieso is  dit één van de gerechten waar zelfs de minst ervaren koks graag mee aan de slag gaan. De reden daarvoor? Dat er door de aanzienlijke hoeveelheid aanwezig vet tijdens het bereiden eigenlijk niets mis kan gaan. Ook dat is natuurlijk niet onbelangrijk om te weten. 

Wat heb je precies nodig om buikspek te kunnen bereiden?

Voor buikspek geldt dat je ze op tal van uiteenlopende manieren kan bereiden. Het is dan ook zeker mogelijk om een beetje te experimenteren met de verschillende ingrediënten waar je gebruik van kan maken. Standaard is het zo dat je voor de bereiding van dit vlees de volgende zaken nodig hebt: 

  • Ongeveer één kilogram spek zonder zwoerd; 
  • 2 eetlepels knoflookpuree; 
  • De nodige hoeveelheid aan zeezout;
  • Een half bosje tijm;
  • Een half bosje rozemarijn;
  • Zo’n zes à acht laurierblaadjes.

Heb je de bovenstaande ingrediënten in huis? Dan zal je al vrij snel tot de vaststelling komen dat het op deze manier moeiteloos mogelijk is om dit geweldige stukje vlees te kunnen bereiden.

Een lekker en interessant gerechtje het hele jaar door

Nog een tevens vrij belangrijk voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van buikspek heeft betrekking tot het feit dat je ze moeiteloos het hele jaar door kan bereiden. Tijdens de zomermaanden zou je er bijvoorbeeld uitstekend voor kunnen kiezen om ze te grillen op bijvoorbeeld de barbecue. Wanneer de zomer voorbij is en het najaar zich aandient zal je bovendien kunnen vaststellen dat je ze ook gewoon lekker in de woning kan bakken en kan implementeren in de meest uiteenlopende gerechten. In ieder geval, wanneer je op zoek bent naar een echt lekker stukje vlees waar je het hele jaar door van kan genieten is deze optie zeker een interessante keuze. Ook kun je van spareribs het hele jaar door genieten!

Buikspek op de Big Green Egg, hoe doe je dat het best?
Schuiven naar boven