Aardappelsoep met brie

Van praktisch ieder basis-ingrediënt valt wel een soep te maken, zo ook van aardappel – je maakt er een heerlijk gebonden, smakelijke maaltijdsoep van. In Rusland is aardappelsoep een begrip; hij wordt dan wel koud gegeten en kent andere ingrediënten. Binnen dit artikel lees je het recept voor een warme, vegetarische aardappelsoep.

Benodigdheden aardappelsoep met brie

Maak je ‘m voor 4 personen dan heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gr kruimige aardappels in blokjes (gekocht of gesneden)
  • 800 ml groentebouillon
  • 1 bosje lente ui
  • 200 gm crème fraîche
  • 250 gm brie
  • 1 doosje waterkers
  • roomboter
  • peper en zout

Aardappelsoep met brie bereiden

Breng 800 ml groentebouillon aan de kook. Voeg hieraan het stuk brie toe. Is deze gesmolten? Voeg dan zo dadelijk de inhoud van de bakpan toe.

Neem een bakpan, plaats op hoge stand hittebron en voeg een eetlepel roomboter toe. Wacht totdat het schuim van de roomboter is weggetrokken en voeg dan (voorgekookte) aardappelblokjes toe. Bak deze gedurende enkele minuten op. Voeg na ca. 1 minuut bakken de fijn gesneden lente ui toe. Houd 2 stronkjes lente ui achter voor de garnering.

Bak het geheel nu slechts enkele minuten en voeg vervolgens toe aan de pan met groentebouillon.

Laat het geheel nu 10 minuten pruttelen op een lage hittebron (pit). 

Wanneer is de aardappelsoep klaar? 

Kruimige aardappels hebben een bindend effect, hierdoor ontstaat er na enige kooktijd een gebonden soep. Pureer de aardappels niet, voor de smaakbeleving is het prettig indien de soep kleine stukjes aardappel kent.

Proef na de kooktijd van 10 minuten of de soep de gewenste dikheid en smaak heeft bereikt. Is de soep te dik geworden? Voeg dan 100 ml. groentebouillon toe. Is de soep nog iets te dun? Laat dan nog eens 5 minuten inkoken. 

Serveren

Zodra de aardappelsoep naar wens is serveer je deze met als topping een eetlepel crème fraîche, een flinke pluk waterkers en een eetlepel lente ui. Verstrooi de waterkers en lente ui over de toef crème fraîche en serveer de soep direct. Eet smakelijk!

Aardappelsoep met brie
Schuiven naar boven